Vejledning til fotoalbum

Vejledning: Klik på et billede for at se en større udgave. Tast [F11] for at se de store billeder i maximal udgave. Husk at taste [F11] igen efter du forlader denne side.


På denne hjemmeside kan du få hjælp til at lave fotobøger.
Det kan være til familiealbum eller rejseberetninger.

Her kan du downloade en brugervejledning, som en pdf-fil, hvor du kan lære at lave fotobogen.
Jeg bruger firmaet Pixum, men vejledningen gælder også til fotobøger fremstillet til trykkeriet CeWe.

Billederne her på siden er mest til inspiration, det er sådan, nogle af mine bøger er kommet til at se ud.

Billedet af omslaget her til højre er fra min første bog, alle billederne i den er scannede billeder fra før de digitale kameraer.


Gamle Foto
Denne bog indeholder kun gamle foto, som er scannede
Mallorca 2016
Mallorca 2016
En rejse til Australien
En rejse til Australien
En konfirmationsgave
En konfirmationsgave
  En rejse til Australien En konfirmationsgave

Fremstilling af en fotobog

Man begynder med at hente det program, man ønsker at fremstille bogen med. Det mest almindelige program stammer fra et tysk firma, der hedder CeWe. Det vil være det program, jeg viser brugen af i det følgende. Jeg har prøvet flere af de andre udbyderes programmer, de fleste er væsentlig sværere at anvende og flere af dem kræver, at man har tilrettet sine billeder meget præcist i et fotobehandlingsprogram, inden man sætter dem ind i bogen. Ved et af firmaerne skal man også helst have mulighed for at anvende et meget dyrt program, der hedder InDesign fra Adobe, hvis man vil fremstille flotte bøger.

Grunden til at jeg fortrækker CeWe programmet er, at den raster (små hvide prikker), som de lægger ind i den digitaltrykkvalitet er så små, at man skal ud i et stærkt solskinsvejr eller bruge et forstørrelsesglas for at se prikkerne i billederne. Hvis man vælger fotokvalitet, er der ingen raster i billederne.

Når programmet, jeg vil vise her, er installeret og man starter programmet, skal man starte med at vælge den type bog og det udstyr man ønsker til sin bog. Det gør man på forsiden. Forsiden kan se lidt forskellig ud afhængig af hvilken forretning, man vil handle med.

Stuen med køkken i baggrunden
Stuen med køkken i baggrunden

CeWe tilretter programmets forside således, at der er én forside på programmet, hvis men handler med Pixum, en anden hos Bilka, El-giganten, Click, Expert eller Bog og Ide osv. Men bøgerne bliver fremstillet samme sted i Tyskland. Prisforskellen på normal "fremkaldelse" varierer kun nogle få kroner. Men både Pixum, som jeg handler med og andre forretninger sender rabatkoder med tilbud, der spænder fra minus 20 % på bogens trykpris ned til gratis fragt.

Installering af programmet

Nu begynder man med at gå ind på hjemmesiden hos Pixum, adressen er www.pixum.dk, det gode ved den side er, at alt er på dansk.

I det følgende kan der være lidt forskel på, hvordan de forskellige vinduer ser ud på computeren, det kan skyldes forskellige systemer på den computer, man sidder med og den jeg har brugt, desuden kan der være nye udgaver af installtionsprogrammet. Men principperne er i orden.

 

 

Figur 1. viser hvordan hjemmesiden kan se ud, når man trykker på menupunktet [Fotobog].

Familiealbum - 100 år i billeder

 

Når man derpå trykker på det orange felt med teksten [Til Fotobogen], kommer man frem til den side, hvorfra programmet downloades, eller med et moderne udtryk downloade APP’en.

Når man trykker på Download knappen kommer der et vindue frem hvor man kan indtaste sin mailadresse, hvorefter man modtager en rabatkode. Her kan det godt betale sig at afkrydse feltet "Jeg vil gerne modtage Pixums nyhedsbrev med attraktive tilbud og produktnyheder".

Når man derpå aktiverer det downloadede program, skal der svares [Kør].

Derfor tryk [Kør], hvorpå programmet installerer sig på maskinen. Her vil dit virusprogram sikkert komme og spørge om man vil tillade et fremmed program at lave ændringer på maskinen, det skal der selvfølgelig svares [Ja].

 

Figur 2. viser den orange knap til Download af programmet. Programmet (App'en) er gratis, det koster først noget, når man indsender en bog.

På Pixums hjemmeside bliver man tilbudt en rabatkode, som man vil få tilsendt, som vil betyde at den første bog tilsendes portofrit. De bøger jeg oftest producerer koster 59 kr. i porto, men der kan være tillvæg hvis man ønsker bogen leveret på privatadressen.
Nu er der kun tilbage at starte programmet. Første gang bliver man selvfølgelig spurgt, om det skal starte automatisk efter installationen. Det kan man blot gøre.
Da forskellige brugere har indrettet deres maskiner forskelligt, vil jeg ikke her komme ind på, hvordan man starter programmet til daglig. Hvis man ønsker det kan man svarede ja til at få oprettet en ikon på Skrivebordet, i så fald kan programmet startes med den.
Nu starter man sit program, hvorefter man kommer ind på startsiden, hvor man kan vælge hvilket fotoprodukt man ønsker sig, i dette tilfælde handler det om en fotobog.
Vælg en bogtype (størrelse) Se figur 3.

Figur 3. Det er her, der skal vælges, hvilken type bog man ønsker at fremstille.

Figur 4. Det er her, der skal vælges, hvilken type bog man ønsker at fremstille.

Man skal nu vælge hvilke type tryk man vil have altså fotokvalitet hvor siderne bliver helt flade eller digitaltryk, hvor man får en midte af bogen som på en almindelig trykt bog.

Figur 5. Der skal sluttelig vælges, om man selv vil indsætte billeder, eller om billederne skal indsættes automatisk. Her vælger jeg altid [Lav din Pixum fotobog].

Ved fotokvalitet er billederne trykt på uendelig lange baner, som derpå bliver limet sammen med bagsiderne mod hinanden, derved kan bogen ligge fuldstændig fladt ud og billeder mister intet udseende selv om et billede bliver lagt hen over to modstående sider.
Her er det tid for en lille advarsel. Digitaltryk er af samme kvalitet, som i de fleste at de bøger med farvebilleder, dvs. billederne er meget holdbare og forholdsvis robuste over for børnebørns fedtede fingre og der er ikke så dyrt at lave en ekstra bog, hvis den bliver beskadiget.

Med hensyn til bøger i fotokvalitet, så kan de fleste godt huske, at i gamle fotoalbum var der pergament mellem siderne med billederne, så de ikke hang sammen, hvis de blev fugtige. Nu var det med fugtighed et større problem i gamle dage, end nu til dags i moderne huse og lejligheder. Men hvis der er én, der hoster ud over en side i en fotobog med billeder af fotokvalitet, så opdager man pludselig, at to sider i bogen hænger samme, og når man tvinger dem fra hinanden, bliver billedet fra den ene af siderne hængende på den modstående side. Dvs. vær altid opmærksom på, hvad der sker, når I viser bøger frem i fotokvalitet. Hvis jeg er i tvivl om, hvorvidt der er kommet fugtighed i en bog, stiller jeg altid bogen på den ene ende, så siderne står frit i nogen tid, inden den sættes på plads i reolen.

Som der første projekt vil jeg foreslå, at man prøver med en bog i digitalkvalitet. Altså vælges der nu en bog på 28 x 21 cm. på Premiumpapir mat og med hardcover.

Start af projektet

Når ens album er kommet frem i programmet, vil der være en linje for neden, hvor alle siderne bliver vist som miniaturer. Når jeg skriver enten eller er det fordi placeringen skifter fra udgave til udgave og sluttelig kan man selv bestemme, hvor miniaturesiderne skal vises.
Til venstre for arbejdsområdet er der et vindue, hvor de billeder man vil arbejde med kan blive vist.
Her vil det være hensigtsmæssigt, hvis man inden man begynder på en bog, opretter en speciel mappe til de billeder man ønsker at anvende i bogen. For at få dem vist skal man vælge den mappe, man har placeret sine billeder i til den bog man vil arbejde med

Figur 5. Her er en kort forklaring til ”arbejdsbordets” indhold.

Vælg mappen med billeder

Før man kan sætte billeder ind, skal man navigere hen til den mappe, hvor billederne ligger, for nemheds skyld har jeg lagt alle billederne i samme mappe. Principielt kan man hente billeder fra mange mapper til det samme album. På figur 6 vises, hvordan man navigerer til en mappe.

Normalt starter programmet med at stå i fanen nederst til venstre [Billeder og Videoer], gå nu op til knappen [Vælg mappe], når der klikkes på den fremkommer en dialogboks, hvor man kan vælge mappen, hvor man har de billeder liggende, man vil anvende til bogen. I samme øjeblik man klikker på mappen med billeder, bliver de vist i området til venstre for arbejdsområdet.

Når man har valgt mappen med billederne, er der to knapper at vælge imellem, den, jeg altid anvender, er [Luk], den anden er [Indsæt mappens indhold], den vil tage alle billederne og indsætte dem på siderne i de rammer, der er på siderne uden at tage hensyn til, om det er højformat eller tværformat billeder.

Figur 6. Normalt starter programmet i den mappe, hvor man sidst har arbejdet med billeder fra. Dvs. ved et nyt album skal man begynde med at navigere hen til mappen med de billeder, man ønsker at arbejde med.

Vælg sidelayout

Næste punkt bliver at vælge en standard til de sider, man vil arbejde med. På ”A4” sider, som der blev valgt her, vælger jeg normalt 4 billeder pr. side. Ved store sider på 30 x 30 cm vælger jeg normalt 6 billeder pr. side. Det er principielt ligegyldigt, hvor mange billeder man vælger som udgangspunkt, idet man kan slette og indsætte billedholdere helt frit, som det skal vises senere. Men ved at vælge en passende standard letter man sit eget arbejde senere og når man har set størrelsen på billederne ved 4 billeder på en A4-side, vil man bedre kunne skønne, hvordan det hele tager sig ud, når det bliver trykt. Altså nu skal der vælges 4 billeder pr. side. Se figur 7.

Først vælger man fanen nederst til venstre med Sidelayout. Derpå vælger man 4 billeder pr. side i rullemenuen over kolonnen med sidelayout.

Derpå trækker man det ønskede layout over på siden og til slut klikker man på knappen med [Indsæt layout på alle indersider].

Hvis billederne kommer fra en mobiltelefon, vil det ofte være hensigtsmæssigt at vælge en side med billeder i højformat, hvis der er brugt et fotografiapparat eller mobilen er holdt vandret så vælges et layout med vandrette billedholdere. Man kan til enhver tid ændre formatet af enkelte billedholdere på en side, mere herom senere.

Figur 7. Vælg først fanen med [Sidelayout], derpå vælger man, hvor mange billeder man ønsker pr. side. Hvorefter man trækker det valgte over på en side. Til slut vælges at indsætte det valgte layout på alle sider.

Vælg et generelt udseende af siderne

Næste punkt bliver at vælge baggrunde til siderne. Jeg vælger normalt samme baggrund til alle siderne, men det er ikke nødvendigt. Men man skal passe på at et album ikke kommer til at ligne et spraglet cirkustelt.
Næste punkt bliver at vælge fanebladet [Baggrunde] øverst til venstre. Derpå trækker man i skyderen, indtil man har fundet noget, man kan bruge. Derefter klikker man en gang på baggrunden og vælger [Placer på alle indersider]. Eller man kan vælge at trække baggrunden over på en side og derpå trække en anden baggrund til en anden side osv. Se figur 9.

At gemme sit arbejde

Nu er det blevet tid til at gemme det arbejde, der er lavet indtil nu.
I øverste venstre hjørne er der et lille billede af en ”diskette”. Den klikker man på, hvorefter man bliver bedt om at give albummet et navn. Vær opmærksom på at man også kan navigere til en selvvalgt mappe, hvor man kan samle alle sine album.

Figur 8. Her udpeges ”knappen”, der skal bruges til at gemme det arbejde, som er lavet på et album.

Nu er man klar til at arbejde med billederne i et album.
Der er valgt 4 billeder pr. side, der er med vilje valgt rammer med den længste kant på siderne, fordi de fleste af de billeder, der skal sættes ind, er af den type.

Figur 9. Når man skal have en baggrund til billederne, skal man vælge fanen [Baggrunde], derefter navigerer man i princippet, som ved Sidelayout, forskellen er, at man kun behøver at trække en baggrund over på en side, hvis de skal være forskellige på de enkelte sider.

Indsæt billeder i bogen

Når man vil sætte et billede på plads i en billedholder på en side, holder man musen hen over et af billederne i listen til venstre, derpå trykkes venstre knap på musen ned, så man holder fast i billedet, derpå trækker man billedet hen i den billedholder, man vil placere billedet i.

Man kan ændre på en billedholders størrelse ved at trække i et af der 8 knudepunkter, som vises omkring et billede, så længe man arbejder med billedet.

Når billedet er sat ind, kan man klikke på de små knapper i værktøjslinjen over arbejdsområdet, derved zoomer man billedet ud og ind i billedholderen og kan derved få netop det udsnit at et billede man ønsker, uden at skulle lave en hel masse billedbehandling i sit billedbehandlingsprogram. Man behøver ikke at bruge de små knapper i værktøjslinjen, et tryk på tastaturets [+] eller [-]-taster giver samme resultat.

Figur 10. Træk nu et billede over i en billedholder.

Når man trykker på [+] således at der zoomes ind på billedet i rammen, skal man holde øje med den lille grønne mand i til højre for arbejdesområdet, så længe han er grøn og smilende vil billedet blive flot, når det trykkes. Hvis han bliver gul i ansigtet vil resultatet blive tvivlsomt.
Men når han bliver rød i hovedet, fremkommer også en advarselstrekant i billedet. Så vil trykkeriet ikke længere garanterer for et godt resultat, når bogen trykkes.

Figur 10a. Her vises advarsel fra programmet, hvis opløsningen af billedet er for ringe til at kunne trykkes.

Hvis billederne man ønsker at anvende er analoge og skal scannes, skal man scanne i en høj opløsning. Hvis det er fordi man vil lave en stor forstørrelse, eller lave et nærbillede af en lille ting fra et foto, må man zoome ud igen indtil advarslen forsvinder.

Når et billede er placeret i bogen vil der blive vist et grønt "flueben" på billedet i vinduet til venstre. Dette gør at man ikke kommer til at anvende det samme billede to gange ved et uheld. Man kan godt bruge et billede to gange, hvis man f.eks. både vil bruge det, både på omslaget og inde i bogen. Fluebenet vil derefter blive ændret til et tal, hvis billedet er brugt 2 gange vil der i hjørnet af billedet stå [2]. Selv med denne facilitet laver jeg altid indholdet i bogen inden jeg laver omslaget.

Inden der fortsættes, kommer her en lille advarsel.
De fleste fremkaldeanstalter har en funktion, hvor de forsøger at optimere billederne, dvs. forbedre på de billederne, man ønsker at fremkalde.

En sådan funktion findes også i fremstillingen af et fotoalbum. Hvis man selv har udført billedbehandling. Vil jeg anbefale at funktionen slås fra. Det er knappen med der røde kryds til venstre under "Kvalitet" på figur 10a.

Når man vil skrive en tekst ved et billede, går man op i værktøjslinjen over albummet og klikker på knappen med [T], derpå kan man oprette en firkant nede på albumsiden og i det felt, kan man indskrive sin tekst. Teksten kan man formatere med den teksttype, man ønsker.

Figur 11. Viser hvordan man tilpasser et billede til billedholderen.





Figur 12. Er en lille vejledning til noget af "værktøjskassen".

Alle de teksttyper man kender fra tekstbehandling mv. er til rådighed for billedbogsprogrammet. Det samme gælder farven på teksterne og alle andre effekter, man kender fra tekstbehandling. Men man kan ikke definere typografier.

Figur 13. Tekstværktøj, virker helt som de fleste tekstbehandlingsprogrammer.

Billedbogsprogrammet husker hele tiden den skrifttype og størrelse man sidst har arbejdet med, denne typografi bruges til alle følgende tekstfelter, man opretter. Så smart man laver om på teksten fortsættes med den nye tekst. Hvis man vil tilbage til en tidligere teksttype, kan man "snyde" programmet, så skriver man lidt i et tidligere tekstfelt. Den ”snydetekst” kan man blot slette igen, men herefter er det den teksttype, man lige har rettet, der vil blive anvendt i det følgende. Dette er det lidt vigtigt at huske, således at man ikke uforvarende kommer til at oprette felter med teksttyper, man ikke ønsker det pågældende sted.

Nu en speciel ting til dette lille kursus. Jeg springer over fanen med [Cliparts]. Men vil lige kort omtale fanen ude til venstre, der hedder [Skabeloner og rammer]. Mange af de gamle billeder er klippet ovale for at passe i nogle rammer, der var meget populære en overgang.

Skal man finde sig i, at et sådan billeder bliver indsat i en firkantet ramme? Svaret er selvfølgelig – nej – det skal man ikke. Det ovale billede indsættes som før i en firkantet billedholder. Derpå kommer det smarte ved det valgte fotobogsprogram.

Man går ned til venstre og vælger [Skabeloner og rammer], derpå trækker man i skydeknappen indtil man har fundet en passende skabelon. Skabelonen trækkes derpå over på det ovale billede.

Figur 14. Indsætning af billeder med andre former, end firkantede kan også lade sig gøre.

Figur 15. Her er så det endelige resultat af indsætning af et ovalt billede i bogen.

Figur 16. Her er indsat et ekstra billede, det kom ind ved blot at klikke på knappen til indsætning af en ny billedholder.

Hvis skabelonen ikke dækker, som man ønsker det, bruger man [+] og [-]-tasterne til at ændre på beskæringen, hvorefter man har et flot ovalt billede i sin bog.
Der er også brugt forskellige skabeloner på siden. Det firkantede billede har fået tilføjet en hvid ramme på 3 mm, som er sat ind ved hjælp af knappen i værktøjspaletten til højre.

Bemærk den ternede baggrund, den kan tændes og slukkes med værktøjskappen øverst til venstre, der viser et ”gitter”, neden under knappen med gitteret er der en knap med en magnet, når den knap aktiveres, vil billederne ”gribe fat i gitteret”, når man trækker i billedholderne. Dette kan bruges til at få billeder til at stå på linje med hinanden, hvis man skulle ønske det.

Programmet kan selvfølgelig også indsætte sidenumre i bogen. Ved siden af værktøjslinjen med Tekst, er der en knap med 3 prikker og en lille trekant, klik på den, derved åbner en ekstra menu sig, der findes sidenummerfunktionen.

Afslutning

Hermed slutter dette lille kursus i udarbejdelse af en fotobog. Jeg har efterhånden lavet mere end 30 bøger af forskelligt udseende og udstyr. Det handler for mig om, at få billederne ud af computeren, så både jeg selv, familie, venner og bekendte kan få glæde af alle de billeder, man får i den digitale verden.

 

Det er et stort program, man får til udarbejdelse af en fotobog, programmet har mange funktioner, som de fleste aldrig får brug for. Man kan rolig prøve de mange muligheder, husk blot at gemme dit arbejde en gang imellem. Man behøver heller ikke at lave en bog færdig på én aften, det er ligesom med andre programmer, man har oprettet et dokument, som kan gemmes og hentes igen og igen, der kan rettes og ændres i det, indtil man er tilfreds med resultatet. Min slægtsfotobog tog det ca. 1 år, før jeg var tilfreds med den. Men rejsebøger og familieture er færdig efter langt kortere tid.

Når man er tilfreds med resultatet, skal bogen sendes til ”fremkaldelse”. Det gøres ved at klikke nede i højre hjørne på [Læg i indkøbsvognen]. Derpå skal man oprette sig som bruger hos Pixum. Der skal bruges et brugernavn, som normalt er en e-mail-adresse, derpå skal man vælge et ”Password”, som det er vigtigt, man kan huske, idet det skal bruges hver gang, man vil handle med Pixum. Derpå følger en formular, hvor man skal indtaste den postadresse, man vil have bogen sendt til. Når man er færdig med det praktiske, begynder programmet at sende bogens indhold til Pixums server. Efter nogen tid vil man blive bedt om at indtaste oplysningerne fra ens Dankort/Visakort. Når det er gjort fortsætter programmet med at sende billeder og oplysninger om bogen til trykkeriet.
Når programmet er færdigt med at sende, modtager man en kvitteringsmail fra Pixum. Derefter går der nogle dage, hvorefter der igen dukker en mail op, denne gang fortæller den, at bogen er på vej med posten.

Fra bogen er sendt til fremkaldelse og til den lander i postkassen går der fra 5 til 8 dage.

Hvis du vil have denne vejledning til at printe ud, kan den hentes her som pdf-fil.

God fornøjelse med fremstilling af fotoalbum.